maandag 28 maart 2016

Korte lontjes en explosieve reacties



In een eerdere blog liet ik jullie kennismaken met het reptiel dat in iedereen schuilt. Als je dacht dat het niet schizofrener kon worden dan dat, hou je vast: er is ook nog een zoogdier! In het zoogdierenbrein (of limbisch systeem) zetelen de emoties, verzorgd door de hersendelen amygdala (angst, woede), insula (afkeer, walging) en de nucleus accumbens (blijdschap, beloning).

Er zijn primaire en secundaire emoties. Primaire emoties worden automatisch en onbewust opgeroepen. Als je ergens van schrikt, of zelfs maar kijkt naar een geschrokken gezicht (zoals van de vrouw hierboven) dan wordt de amygdala geactiveerd. Wij verschillen daarin niet van zoogdieren. Denk aan de geschrokken kat met ook een zeer actieve amygdala. Maar wij kunnen ook complexere secundaire emoties voelen, zoals teleurstelling en ontroering. Deze emoties beleven we wél bewust en zijn een gevolg van eerdere ervaringen, oordelen en opvattingen in je leven. 
Dan nu onze pubers, met een iets ander brein dan dat van ons volwassenen. De hypothalamus reguleert de afgifte van de hormonen oestrogeen en testosteron. Hormonen zijn erg belangrijk voor de hersenontwikkeling, maar stimuleren ook de hersengebieden die emoties verwerken, zoals de amygdala. Daarmee zorgen ze voor snellere en grotere stemmingswisselingen, boosheid en blijheid wisselen elkaar snel af. U kent dat vast wel: korte lontjes en explosieve reacties, nietwaar?

Susanna's dilemma: 'Als ik vanavond naar dat feestje ga heb ik een leuke avond, maar zal mijn oma teleurgesteld zijn dat ze me morgenochtend weer niet in de kerk ziet.' 

Het afwegen van emotionele beslissingen wordt geregeld in de orbifrontale cortex (onderdeel van de neocortex), waar emoties en lichaamssensaties (het "onderbuik"-gevoel) samenkomen. Hier worden secundaire emoties gevormd. Omdat dit hersengedeelte langzaam rijpt, tot zelfs wel 18 jaar, kunnen pubers nog niet goed een gewogen beslissing nemen. En als ook nog het rap reagerende zoogdierenbrein de overhand heeft, begrijpen we waarom pubers langetermijn denken zo lastig vinden. En Susanna daar onze hulp bij nodig heeft. Ach, we herkennen dit vast nog wel van vroeger, toch?




woensdag 2 maart 2016

XTC en effecten



Mensen vragen mij nog weleens of ik stiekem toch niet ook een pilletje in neem als ik naar een feest ga. Het 'probleem' is dat ik teveel weet wat de 'lovedrug' met je lijf en je brein doet, waardoor ik er niet over pieker om het zelfs maar te proberen. Ik vond het tijd om jullie te laten delen in mijn kennis over XTC.

Als je xct neemt voel je je aan de ene kant wakker en scherp, maar ook ontspannen en open. Na 20 minuten komen in je hersenen een extra hoeveelheid van 3 hormonen vrij: serotonine, oxytocine en vasopressine. Serotonine is het gelukshormoon en verzorgt de temperatuurhuishouding. Oxytocine is het knuffelhormoon. Vasopressine verscherpt de aandacht en ondersteunt de nieren.

Het gebruik van xtc geeft minder overlast dan alcohol (dronkelappen zijn vervelender dan knuffelberen) en je kunt er niet verslaafd aan raken, hoogstens afhankelijk van. So far so good.

Maar dan de belangrijkste risico's: oververhitting en watervergiftiging. Als je xtc slikt, neemt je lichaamstemperatuur toe (serotonine effect), waardoor je oververhit kunt raken. En aangezien veel van die feestjes zich afspelen in overvolle zalen, waarbij mensen staan te dringen voor het podium, is dit een reëel gevaar. Xtc zorgt er ook voor dat je nieren vocht gaan vasthouden (vasopressine effect). Je zult dan ieder uur een glas water moeten drinken, maar teveel water veroorzaakt watervergiftiging. Er hoopt dan vocht op in je hersenen, ook wel hersenoedeem genoemd.
Voor een heel heldere uitleg over xtc en watervergiftiging, bekijk onderstaande video.



Al met al loop je met xtc hersenbeschadiging op, vooral met een effect op je geheugen en concentratie en stemming. De verstoring op het geheugen is aanzienlijk. Er zijn testen bekend waarbij zelfs bij beginnende gebruikers (1.6 tot 8 pillen geslikt) slechter scoren op een test waarbij ze een reeks woorden moeten onthouden. Als je ieder weekend flink xtc slikt, gaan hersencellen die serotonine produceren kapot. Dan heb je in elk geval steeds meer xtc nodig voor hetzelfde effect. Voor meer informatie over andere gezondheidsrisico's: Gezondheidsrisico's Ecstacy (door CastleCraig).

Ik hou het bij mijn eigen Van Soelen - gepatenteerde xtc: het broodje shoarma met veel knoflook. Rond 03.00u graag.